میکرونیدلینگ چیست؟

میکرونیدلینگ (microneedling) که به درمان تحریک کلاژن سازی در پوست نیز معروف است، نوعی روش تحریک مکانیکال جهت ترمیم آسیب‌های ساختاری پوست بخصوص جای زخم، جوش و آکنه است که منجر به بازسازی، جوانسازی و سفت شدن بافت پوست می‌گردد. هدف این درمان، بهبود ظاهر و عملکرد پوست می‌باشد. میکرونیدلینگ یک روش غیرتهاجمی و معمولاً با درد بسیار مختصر و قابل تحمل یکی از بهترین روش‌های شناخته شده در جهان برای جوانسازی، درمان آسیب‌های پوستی و بازسازی بافت‌های آسیب دیده است. میکرونیدلینگ یک روش امن است و نیازی به مواد شیمیایی ندارد. بافت، ساختار و ظاهر پوست از کلاژن و الاستین تشکیل شده است. با بالا رفتن سن کلاژن‌ها و الاستین‌ها به دلیل عوامل محیطی و قرار گرفتن در معرض نور خورشید تجزیه شده و باعث خشکی، نازکی و چین و چروک‌دار شدن پوست می‌شود. عمل میکرونیدلینگ با تحریک کلاژن سازی تعداد کلاژن‌ها را افزایش داده و عمل ترمیم بافت پوست را انجام می‌دهد و ساختار و کارکرد پوست آسیب دیده، تغییریافته می‌شود. در نتیجه چین و چروک آن را از بین برده و باعث ایجاد پوستی جوان، صاف، کشیده و زیبا خواهد شد و اعتماد به نفس شما را افزایش می‌دهد.

میکرونیدلینگ چگونه انجام می‌شود؟

میکرونیدلینگ را می‌توان به دو صورت دستی و با دستگاه انجام داد. شیوه دستی این روش با استفاده از یک دستگاه کوچک غلتک مانند به نام درمارولر انجام می‌شود که سوزن‌های بسیار ظریف و ریز تیتانیومی بر روی خود دارد. در این روش پزشک دستگاه را بر روی پوست فرد می‌غلتاند و سوزن‌ها در عمق مشخصی از پوست نفوذ کرده و روزنه‌هایی ایجاد می‌کنند. در این روش امکان کنترل عمق نفوذ سوزن‌ها و فشار آن‌ها بسیار محدود است. سوزن‌های موجود در این دستگاه ممکن است از جنس شیشه، سیلیکون، فلز یا پلیمر نیز باشند. برای افرادی که دارای زخم باز، عفونت پوستی، زگیل، تبخال، مشکلات عروق، دیابت و اگزما و موارد مشابه هستند، این روش توصیه نمی‌شود. 

در روش دیگر از دستگاه مخصوصی استفاده می‌شود که سرعت حرکت آن بر روی پوست، عمق نفوذ سوزن‌ها و شدت فشار وارد شده بر پوست کاملاً قابل کنترل است. بدین ترتیب می‌توان با دقت بیشتری منافذ را روی پوست ایجاد کرد و پزشک کنترل بیشتری بر روی محل ایجاد روزنه‌ها و عمق آن‌ها دارد. در نتیجه نتایج این روش بسیار بهتر است و ماندگارتر است. میکرونیدلینگ روشی بدون درد است. اما در مواردی ممکن است پزشک از داروهای بی‌حسی موضعی نیز استفاده کند. بنابراین در طی این عمل هیچ‌گونه احساس دردی نخواهید داشت. تعداد جلسات موردنیاز برای درمان آسیب‌های پوستی با استفاده از میکرونیدلینگ به عوامل زیادی بستگی دارد. نوع پوست، سن فرد، نوع و شدت آسیب و شرایط ترمیم زخم در فرد تاثیر زیادی در روند درمان و بهبودی با استفاده از میکرونیدلینگ دارد. به همین دلیل، پزشک با توجه به شرایط فردی بیمار، تعداد جلسات و زمان هر جلسه درمانی را تعیین می‌کند.

انواع دستگاه‌های میکرونیدلینگ کدامند؟

  • دستگاه درمارولر (Dermaroller): درمارولرها دارای غلتک مخصوصی هستند که به میزان 200 سوزن ظریف دارند. این غلتک‌ها با فشار مشخص و کمی روی پوست حرکت داده می‌شوند. بطور کلی سوراخ‌های کوچکی در سطح پوست ایجاد شده و مواد لازم وارد پوست می‌شود و عمل بازسازی آغاز می‌گردد. درمارولرها دارای طراحی خاصی هستند که سبب می‌شود اجرا دقیق‌تر صورت بگیرد. دستگاه درمارولر شبیه به قلم موهای غلتکی بسیار کوچک عمل می‌کند. در بخش بالای این دستگاه یک دستگیره وجود دارد و از آن برای حرکت دادن غلتک روی سطح پوست استفاده می‌شود. این وسیله‌ها دارای بخش هواده هستند و زمانی که روی پوست غلتانده می‌شوند و سبب بروز سوراخ های ریز خواهند شد.
  • دستگاه درماپن (Dermapen): درماپن دقیقاً مانند یک خودکار ساده است و سوزن‌های کوچکی روی این قلم قرار گرفته است. این قلم‌ها بطور کلی دارای موتورهای الکتریکی مخصوصی هستند. نام دیگر این دستگاه قلم جوانسازی است. دقت کنید که این دستگاه مثل یک مهر روی پوست عمل می‌کند. تعداد سوراخ‌هایی که توسط این قلم روی پوست ایجاد می‌شود از سوی پزشک مشخص می‌گردد و شرایط پوستی هر شخص با شخص دیگر فرق می‌کند. نوک این دستگاه توسط موتور کوچکی کار می‌کند و در نهایت سوزن‌ها حرکت داده می‌شود و مثل مهر زدن عمل می‌کند تا تعداد زیادی سوراخ ریز در پوست ایجاد شود.
  • دستگاه درما ‌استمپ (Derma Stamp): شکل ظاهری دستگاه درما استمپ و درماپن بسیار مشابه است اما این دستگاه دارای سر بزرگتری است و همینطور تعداد سوزن بیشتری دارد. روش کار با این دستگاه بسیار آسان است و مشابه با دستگاه تاتو کار می‌کند. این دستگاه بجای یک سوزن، از تعداد زیادی سوزن تشکیل شده است که بصورت همزمان وارد می‌شود. دستگاه درما استمپ مشهور به دستگاه مهرزنی است یعنی مثل مهر روی پوست عمل می‌کند. سبب از بین بردن لک روی پوست می‌شود. در این دستگاه چیزی به عنوان غلتیدن روی پوست وجو ندارد و سوزن‌ها توی پوست فرو می‌روند.
  • دستگاه میکرونیدلینگ با سیستم دیود و نور (LED): در صورتی که به هر دلیلی از سوزن واهمه دارید و دوست ندارید سوزن وارد پوستتان شود می‌توانید به سراغ دستگاه میکرونیدلینگ با سیستم دیود بروید که از نور ال‌ای‌دی استفاده می‌کند تا تاثیرگذاری خوبی روی پوست داشته باشد و پوست را جوانسازی نماید. بطور کلی این دستگاه‌ها از نظر ساز و کار شرایط مخصوصی دارند و شاید برای درمان همه مشکلات پوستی مناسب نباشند.
  • دستگاه میکرونیدلینگ با سیستم امواج رادیویی (RF): نوع دیگری از دستگاه میکرونیدلینگ وجود دارد که با سیستم موج رادیویی کار می‌کند. این دستگاه ترکیبی از سوزن‌های ظریف است که بطوری که سبب می‌شود یک سری امواج رادیویی بواسطه آن رد و بدل شود. این امواج سبب تولید گرما می‌شود و گرما به زیر پوست نفوذ می‌کند و در نهایت بدن برای کلاژن‌سازی آماده می‌شود. این دستگاه جدیدترین سبک از میکرونیدلینگ هستند و عوارض کمتری برای پوست ایجاد می‌کنند و نتایج بهتری خواهند داشت.

کاربردها و فواید میکرونیدلینگ چیست؟

کاربردها و فواید میکرونیدلینگ بسیار زیاد است که مهم‌ترین آن افزایش کلاژن سازی پوست است. زمانی که پوست کلاژن بیشتری تولید کند، انعطاف‌پذیری پوست شما افزایش پیدا می‌کند که برای از بین بردن نقص‌های پوستی، لکه‌ها و همچنین چین و چروک‌های پوستی استفاده می‌شود. در ادامه به برخی موارد استفاده از میکرونیدلینگ اشاره شده است :  
  • رفع چین و چروک‌های سطحی و ظریف پوست
  • کمک به کلاژن سازی در پوست و بازسازی آن
  • رفع تیرگی پوست و شل شدن پوست
  • رفع جای جوش و جای زخم یا اسکار
  • از بین بردن لکه‌های پیری و آکنه
  • از بین بردن منافذ پوستی
  • رفع جای تاتو و سوختگی
  • کاهش استرچ مارک یا ترک‌های پوستی (ترک‌های ناشی از بارداری و چاقی)

عوارض احتمالی میکرونیدلینگ چیست؟

قرمزی، التهاب، زخم‌های ریز، سوزش و کبودی از اولین عوارض میکرونیدلینگ هستند که ممکن است باعث نگرانی افراد شوند. این عوارض به دلیل نفوذ سوزن‌ها به عمق پوست ایجاد شده‌اند و کاملاً طبیعی هستند. عوارض ایجاد شده پس از عمل ظرف یک هفته تا ده روز بعد از میکرونیدلینگ برطرف می‌شوند. در صورتی که این عوارض بیشتر از ده روز طول بکشد، حتماً موضوع را به پزشک خود اطلاع دهید. البته توجه داشته باشید که در صورت عدم رعایت توصیه‌های پزشک و دست‌کاری زخم‌های ریز ایجاد شده، این عوارض طولانی‌تر خواهند شد و ممکن است آثار آن‌ها نیز تا مدتی باقی بماند.

در مواردی مشاهده شده است که پس از انجام میکرونیدلینگ رنگ پوست تغییر کرده و تیره شده است. این موضوع معمولاً ناشی از زیاد بودن فشار وارد شده و عدم کنترل مناسب آن توسط پزشک است. البته جای هیچ‌گونه نگرانی نیست و بعد از مدتی پوست حالتی پوسته‌پوسته پیدا می‌کند و نهایتاً رنگ طبیعی خود را مجدداً بدست می‌آورد. در بعضی موارد نیز ناحیه درمان متورم شده یا دچار حساسیت می‌شود. این عوارض نیز طبیعی است، البته تا زمانی که روند بهبودی در آن‌ها مشاهده شود و عوارض برای مدتی طولانی (معمولا بیشتر از ده روز) باقی نمانند.

چه کسانی نباید میکرونیدلینگ انجام دهند؟

این روش بی خطر و غیرتهاجمی برای درمان آسیب‌های پوستی است که با تحریک سلول‌های تولیدکننده کلاژن به ترمیم و رفع آسیب‌های پوستی کمک می‌کند. به همین دلیل استفاده از آن برای بسیاری از افراد در گروه‌های سنی مختلف بلامانع است اما یک سری ممنوعیت‌ها وجود دارد که باید رعایت شود. بطور کلی هر شخصی که وضعیت سلامتی مناسبی داشته باشد و پوست او دارای چین و چروک، جای زخم، جوش، آکنه، ترک، لک و غیره باشد می‌تواند از میکرونیدلینگ برای درمان و ترمیم پوست خود استفاده کند. 

  • در صورتی که شخص از گذشته زخمی روی بدن خود دارد که هنوز زخم تازه یا باز محسوب می‌شود (یعنی بهبود نیافته است) نباید به سراغ میکرونیدلینگ برود. 
  • افرادی که روی بدن خود عفونت باز و یا تبخال دارند معمولاً کاندید استفاده از این روش نیستند و باید صبر کنند تا میزان چرک روی پوستشان خشک شود. 
  • افرادی که از داروهای خاصی نظیر داروهای ضد انعقاد خون استفاده می‌کنند یا به بیماری‌های خونی مبتلا هستند، نباید از میکرونیدلینگ استفاده کنند. 
  • کسانی که دیابت دارند معمولاً زخم هایی روی پوست خود دارند که دیر جبران می‌شود این افراد نیز باید دقت لازم را داشته باشند. 
  • در صورتی که در مدت زمان یک سال گذشته پرتو درمانی یا اشعه درمانی کرده باشید نیز برای میکرونیدلینگ آماده نیستید. 
  • در صورتی که باردار هستید و یا در دوره شیردهی هستید بهتر است از این روش دوری کنید. 
  • کسانی که داروی آسپرین استفاده می کنند نباید از این روش استفاده کنند.

مدت زمان ماندگاری میکرونیدلینگ چقدر است و چگونه می‌توان میزان ماندگاری را بیشتر کرد؟

افزایش ماندگاری و اثرگذاری روش میکرونیدلینگ تا حد زیادی به شیوه مراقبت پس از عمل بستگی دارد. درصورتی‌که شخص همه دستورات پزشک را به‌درستی رعایت کند و این کار را در مراکز معتبر پزشکی (نه آرایشگاه یا کلینیک‌های غیر معتبر) انجام دهد، می‌توان انتظار داشت که نتایج آن برای مدتی طولانی باقی بمانند. قطعا مواردی نظیر افزایش سن، سبک زندگی و رژیم غذایی بر روی روند تولید کلاژن اثر می‌گذارد. بنابراین پس از مدتی ممکن است اثرات میکرونیدلینگ از بین برود و نیاز به ترمیم وجود داشته باشد. 

اگر حین درمان با میکرونیدلینگ از كوكتل‌های مزوتراپی هم استفاده شود، می‌توان تاثیر اين روش درمانی را تا چند برابر افزایش داد. به این روش میکرونیدلینگ با مواد مزو، مزونیدلینگ گفته می‌شود. علت تاثیر بیشتر به این خاطر است که ایجاد منافذ میکرومتری بین کلون‌های سلولی، جذب دارو را چند برابر می‌کند و تاثیر کوکتل‌های مزو و نیدلینگ بیشتر می‌شود. هم چنین استفاده از پی آر پی هنگام میکرونیدلینگ، برای از بین بردن اسکار جوش، لک‌های حاصل از آفتاب و پیری تاثیر زیادی دارد.

میکرونیدلینگ و مزونیدلینگ چه تفاوتی باهم دارند؟

میکرونیدلینگ و مزونیدلینگ با این حال که کمی با هم فرق دارند اما هر دو برای ایجاد بهبود در وضعیت ظاهری صورت طراحی شده‌اند. این فرایندها با ایجاد زخم‌های کوچک یک پاسخ التیامی در بدن ایجاد کرده که در نتیجه آن تولید کلاژن و الاستین افزایش می‌یابد. میکرونیدلینگ با استفاده از سوزن‌های ظریف، سوراخ‌های کوچکی در پوست ایجاد می‌کند. در حالی که این سوراخ‌ها بسیار کوچک هستند اما می‌توانند توانایی‌های التیامی پوست را بکار گیرند. در مزونیدلینگ سوراخ‌های ایجاد شده با هدف ایجاد مسیری جهت جذب مستقیم محصولات مراقبتی پوست انجام می‌شود. با این روش، محصولات مراقبتی موضعی یا تزریقی دقیقاً به محل مورد نظر وارد شده و بیشترین تاثیر را ایجاد می‌کنند. 

تفاوت اصلی بین میکرونیدلینگ و مزونیدلینگ عمق ورود سوزن به پوست است. میکرونیدلینگ در عمق بیشتری از پوست فرو رفته و پاسخ را از لایه‌های عمیق‌تری تحریک می‌کند. از سوی دیگر، مزونیدلینگ با استفاده از درماپن انجام شده و چندان در پوست عمیق نمی‌شود. با این که سوراخ‌های ایجاد شده در این روش کم عمق هستند، امکان نفوذ محصولات پوستی را به لایه‌های سطحی داده و علاوه بر جذب عمیق‌تر ایجاد تغییر را ممکن می‌کنند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

جستجو در سایت

دسته بندی ها

  • شوینده و پاک کننده
  • لباس
درحال بارگذاری ...
بستن
مقایسه