پی آر پی چیست و انواع آن کدام است؟
کلمه PRP مخفف کلمه (PLASMA RICH PLATELET) یعنی پلاسمای غنی شده از پلاکت است. پی آر پی (PRP) یا پلاسما درمانی، روش جدیدی از پزشکی ترمیمی است که از خون خود بیمار استفاده میکند؛ در این روش جزء پلاسمای سرشار از پلاکت پس از استخراج شدن، تغلیظ میشود و سپس مجدداً به منظور جوانسازی دوبارهی پوست و ترمیم بافتهای آسیبدیده پوست، وارد بدن میشود. پلاکتها در قابلیت توقف خونریزی بدن و بازسازی سلولها و رگهای خونی آسیبدیده بدن نقشی حیاتی را ایفا میکنند. پلاکتها از موادی به نام فاکتورهای رشد تشکیل میشوند که سلولهای بدن را فعال و مجدداً جوان میکنند. پلاکتهای تغلیظشده در پی آر پی بخش قابلتوجهی از پروتئینهای زیستفعال را از جمله فاکتورهای رشد PDGF و VEGF شامل میشوند. پژوهشها نشان دادهاند که این فاکتورهای رشد آغازگر ترمیم شتابیافته بافت هستند، و بر طبق مشاهدههای کارشناسان بر جوانسازی پوست نیز اثر مثبت دارند. فاکتورهای رشد در زمان آزاد شدن، ترمیم بافت، آنژیوژنزیس (تشکیل مویرگها)، و تولید کلاژن را بهبود میبخشند.
تاثیرات این روش با گذشت زمان برای شخص آشکار میشود. پی آر پی ایمنترین روش جوانسازی پوست است. زیرا پلاکت بدن خود شخص به وی تزریق میشود و از هیچ ماده خارجی استفاده نمیشود. افرادی که از بیماریهای خونی، بیماریهای پوستی، بیماریهای مزمن مانند ایدز و بیماریهای مشابه دیگر رنج میبرند، باید در انجام این روش احتیاط کنند و با پزشک متخصص زیبایی مشورت حاصل کنند. چنانچه به دنبال درمان زیبایی و جوانسازی سریع برای رفع چین و چروکهای صورت، درمان ریزش و تقویت موهای خود هستید، PRP صورت یا مو میتواند گزینه مناسبی برای شما باشد. در ادامه میتوانید با مطالعه این مطلب، با این روشها و کاربرد آن آشنا شوید و اطلاعاتی را کسب کنید.
- PRP صورت
رفع چین و چروکهای سطحی و ظریف پوست / رفع تیرگی و پف دور چشم و افتادگی پلک / رفع جای جوش و جای زخم یا اسکار / از بین بردن لکههای پیری و آکنه - PRP مو
درمان ریزش مو و تقویتکننده موها / تحریک کننده فولیکولهای مو / بهبود گردش خون در ناحیه سر / بهبود قطر موها و سلامت مو / کمک به رویش مجدد مو
پی آر پی چگونه انجام میشود؟
روش انجام پی آر پی اصلاً پیچیده نیست، بلکه این روش درمانی از سه مرحله ساده تشکیل شده است که بطور خلاصه این سه مرحله لازم برای تشکیل عروق خونی و تحریک تشکیل کلاژن عبارتند از :
- مرحله اول: مقدار کمی از شما خون میگیرند که معمولاً از بازوی شما برای گرفتن خون استفاده میکنند.
- مرحله دوم: در این مرحله، خون شما را برای فرآیند درمان، آماده میکنند. به این شکل که لوله آزمایش حاوی نمونه خون شما داخل سانتریفیوژ قرار میگیرد و به مدت 10 دقیقه به سرعت میچرخد تا بخشهای مختلف خون از هم جدا شوند. پس از پایان این مدت، خون شما به سه بخش مجزا تقسیم شده است: سلولهای قرمز خونی (گلبولهای قرمز) و پلاسماهای تفکیکشده شامل پلاسمای سرشار از پلاکت و پلاسمای حاوی مقدار ناچیز پلاکت. ممکن است به محلول، شتابدهنده ژنتیکی نیز اضافه شود. به پلاسما بدون افزودن مواد دیگر، Pro Plasma TM گفته میشود. محلولهای قابل تزریق به پوست شامل انواع مختلف از جمله ACELL+PRP و SCALPROLLER است.
- مرحله سوم: در این مرحله، پزشک یا درمانگر، پلاسمای غنی از پلاکت خون را به داخل سرنگ یا میکرونیدلینگ میکشد و سپس در مناطقی از داخل پوست صورت یا سر (که دچار ریزش شدیدتر است و نیاز به افزایش رشد مو دارد) تزریق میکند.
ارتباط بین پلاکتها با رشد مو یا جوانسازی پوست چیست؟
پلاکتها یکی از چهار جزء اصلی و اساسی خون هستند که سه مورد دیگر را گلبولهای قرمز، گلبول های سفید و پلاسما تشکیل میدهند. پلاکتها سبب رشد و بازسازی سلولهای مختلف بدن میشوند. همانطور که از عبارت «Platelet-Rich Plasma» مشخص است، بطور کلی مقدار پلاکتها در این پلاسما، حدود 5 برابر غلظت آنها در خون است. در واقع این پلاسما، هماتوکریت (برابر با نسبت سلولهای خونی به پلاسما) بیشتری دارد. همین غلظت بالای پلاکتها مفید است زیرا فاکتورهای رشد ترشح میکند که احتمالاً برای بهبود زخم و رشد مجدد بافت بسیار کمک کننده است. در مورد ریزش مو، پلاکتهای تزریق شده به عمق پوست سر، سلولهای پاپیلای پوستی را تحریک خواهند کرد که سبب رشد و پر پشت شدن موها میشود. در مورد پوست صورت نیز هنگامی که پلاسما وارد بدن می شود، کار خود را برای جوانسازی کل صورت، سفت کردن مناطق چروکیده و صاف کردن ظاهر کلی با تحریک رشد کلاژن انجام میدهد.
تفاوت کاشت مو با پی آر پی مو چیست؟
کاشت مو با پی آر پی مو تفاوتهایی دارد که میتوان موارد زیر را عنوان کرد :
- کاشت مو فقط در یک جلسه قابل انجام است اما پی آر پی به چندین جلسه مراجعه مداوم نیاز دارد.
- پی آر پی فقط برای بهبود وضعیت موها و افزایش رشد آنها است. در واقع برای درمان ریزش مو مناسب است اما در موارد طاسی کامل، عملاً بیفایده است و درمان طاسی کامل تنها با کاشت مو قابل انجام میباشد.
- پی آر پی برای همه سنین مناسب و قابل انجام است اما کاشت مو تنها در افراد بزرگتر از 25 سال و با شرط کامل شدن دوره طاسی قابل انجام است.
- هزینه کاشت مو از هزینههای PRP کمتر است.
- زمان نتیجه بخشی PRP نسبتاً طولانی است در حالی که بازه زمانی نتیجه گرفتن در روش کاشت، کمتر است.
- روش کاشت برای موهای سر، تارهای ابروها و حتی ریش و سبیل قابل استفاده است در حالیکه پی آر پی تنها برای کاهش ریزش مو در سر استفاده میشود.
مزایا و فواید استفاده از PRP صورت چیست؟
این درمان منحصر به فرد باعث میشود که فرآیندهای طبیعی بدن وارد عمل شوند. بیماران تحت درمان متوجه مزایای بسیاری از این روش شدهاند که نه تنها به بدن در ایجاد الاستین و کلاژن جدید کمک میکند، بلکه عملاً میتواند چین و چروک، اسکار آکنه، خطوط، علائم کشش و سایر انواع اسکار را از بین ببرد. بعلاوه، پی آر پی صورت میتواند اثرات برجستهای با بافت و رنگ پوست بهتر ارائه دهد. مزایا و فواید پی آر پی صورت یه شرح زیر است :
- افزایش تولید کلاژن و الاستین
- از بین بردن لکههای پیری و آکنه
- بهبود حفظ رطوبت و سفتی پوست
- رفع جای جوش و جای زخم یا اسکار
- رفع تیرگی و پف دور چشم و افتادگی پلک
- رفع چین و چروکهای سطحی و ظریف پوست
- درمان زخمهای دیابتی و افزایش شادابی پوست
- درمان سریع، دروه ریکاوری کوتاه و نتایج ماندگار
مزایا و فواید استفاده از PRP مو چیست؟
مزایای روش پی آر پی مو برای درمان ریزش مو به دو دسته تقسیم میشود که بشرح زیر است :
مزایای بالینی
- ایمنی: در این روش که نوعی پلاکت درمانی است، از سلولهای خونی بدن شما استفاده میشود که هیچ خطری برایتان نخواهد داشت.
- حداقل درد و ناراحتی: در این روش شما با حداقل درد و ناراحتی مواجه خواهید شد. درد در این روش به اندازه دردی است که هنگام آزمایش خون تجربه میکنید. به همین اندازه جزئی و ناچیز.
- راحتی و عدم دردسر: درمان ریزش مو با PRP، به هیچگونه ترمیم و دوره نقاهت نیاز ندارد. میتوانید به راحتی به امور روزانه خود رسیدگی کنید.
موفقیت بالا: احتمال موفقیت در این روش بسیار بالا است و شما تنها پس از سه ماه، نتایج را مشاهده خواهید کرد اما نتایج کامل، پس از یکسال ظاهر میشود. - مزایای ظاهری عبارتند از:
مزایای ظاهری
- بهبود ظاهر و کیفیت زندگی شما: هنگامی که موهای شما شروع به روییدن مجدد میکند، مزایای فوق العاده ای برای ظاهر و اعتماد به نفس شما به ارمغان خواهد آورد. جوانسازی فولیکولهای مو سبب نتایج ایمن و مطمئن برای موهای شما میشود که کمک میکند سالمتر و جوانتر به نظر برسید. حتی افرادی که موهای نازکی دارند با کمک PRP میتوانند درمانی ایمن و بیخطر را تجربه کنند.
کاندیدای مناسب و نامناسب پی آر پی چه کسانی هستند؟
اگرچه PRP برای رویش مو میتواند به طیف وسیعی از بیماران با شرایط مختلف کمک کند اما گروههای محدودی وجود دارند که بیشتر مورد مطالعه قرار گرفتهاند و بهترین و موثرترین نتایج را به بار آوردهاند. این گروهها شامل افرادی میشوند که از آلوپسی آندروژنتیک رنج میبرند. یافتههای چندانی برای اثبات اثربخشی این درمان روی آلوپسی ترکشن در دسترس نیست. پی آر پی، سن مخصوص ندارد و برای افراد با سن و جنس مختلف قابل انجام است اما از آنجایی که افراد زیر 25 سال نمیتوانند کاشت مو انجام دهند، پی آر پی مو بهترین روش درمانی برای آنها است و میتوانند بدون نگرانی از پی آر پی استفاده کنند.
قبل از اینکه برای پی آر پی مو اقدام کنید، حتماً تمام داروهای مصرفی خود را از جمله مکملها و گیاهان دارویی به پزشک نشان داده و از او مشاوره بگیرید. بسیاری از ارائهدهندگان خدمات PRP، این روش درمانی را برای افراد زیر توصیه نمیکنند :
- افراد دارای عفونتهای شدید یا بیماریهای مزمن مانند سیروز کبدی
- افراد مبتلا به انواع سرطانها مانند سرطان خون
- افراد با بیماریهای مزمن و التهابی پوستی
- افراد دارای بیثباتی همودینامیک و اختلالات انعقاد خون
- موارد مبتلا به هیپوفیبرینوژنمی
- افراد دچار به اختلالات متابولیکی و سیستمیک مختلف
- افراد مبتلا به سندرمهای اختلال عملکرد پلاکتها
- افراد مبتلا به انواع بیماریهای تیروئیدی
- افراد مبتلا به ترومبوسیتوپنی (افراد با میزان پایین پلاکتهای خون)
عوارض جانبی یا خطرات احتمالی پی آر پی کدامند؟
از آنجایی که پی آر پی، شامل تزریق سرم حاوی پلاکت خون به پوست صورت یا سر است، بیماری واگیرداری نیست و نباید از این بابت نگران باشید. همچنین این فرایند سبب ایجاد لخته خون در رگهای شما نخواهد شد. اما به هر حال، هر درمانی که با روشهای تزریقی همراه باشد، احتمال دارد عوارض جانبی زیر را از خود به جای گذارد :
- ورم یا عفونت زایی
- اسکار یا جای جوش
- درد خفیف در محل تزریق
- احساس خارش یا سوزش
- کلسیفیکاسیون در نواحی تزریق
- آسیب به عروق خونی یا اعصاب
- حساسیت پوست به محلول تزریق شده
- قرمزی و خونریزی موقت در محل تزریق
- admin
- 03-03-1402
- 0 بازدید