سابسیژن چیست و چگونه انجام می‌شود؟

بسیاری از ما به دلایل مختلفی با جای انواع آکنه و جوش در سطح پوست خود روبه‌رو هستیم. این لکه‌های پوستی، زیبایی ما را تحت تاثیر قرار می‌دهد و گاهی اوقات بر حال روانی ما نیز اثر می‌گذارد. سابسیژن (subcision) به عنوان یک عمل جراحی سرپایی و سبک شناخته می‌شود که یکی از روش‌های تهاجمی درمان جای جوش، جای زخم (اسکار) و آکنه است. زخم ناشی از آکنه دارای یک لنگرگاه متصل به بافت اصلی پوست است. در این شیوه درمانی، پزشک با استفاده از یک وسیله تیز و برنده (سوزن نوکور) که زیر پوست قرار گرفته و در جهات متعددی حرکت می‌کند؛ این لنگرگاه از هم شکسته شده و ارتباط قسمت آسیب‌دیده را که موجب از بین بردن و آسیب دیدن بافت‌های سالم کناری هم می‌شود را برمی‌دارد. این اتفاق تا زمانی ادامه دارد که لایه‌ی بالای پوست از بافت زخم که در زیر قرار گرفته است، جدا شود. با انجام این کار، یک لخته خون در زیر پوست ایجاد شده که شرایط را برای تولید کلاژن در منطقه مورد نظر چندین برابر افزایش یافته و جای زخم به مرور زمان بهبود می‌یابد. چنانچه به دنبال درمان سریع، ساده و در عین حال کارآمد و دائمی برای درمان جای زخم و آکنه پوست خود هستید، روش‌های سابسیژن می‌تواند گزینه مناسبی برای شما باشد. در ادامه می‌توانید با مطالعه این مطلب، با این روش‌ها و کاربرد آن آشنا شوید و اطلاعاتی را کسب کنید. 

  • سابسیژن جای جوش (از بین بردن جای جوش و رفع اثر پیوند تورفتگی پوست)
  • سابسیژن اسکار (از بین بردن اسکار آکنه و بهبود جای زخم ناشی از تصادف یا جراحی)

مراحل انجام سابسیژن چیست؟

سابسیژن نیز مانند هر جراحی دیگری مراحلی را دارد. مراحلی که باید طی شود تا سابسیژن به نتیجه برسد و از آن بهره‌برداری لازم شود. این مراحل که همگی توسط متخصص پوست و زیر نظر او انجام می‌شوند، به شرح زیر می‌باشند :

  • مرحله (۱) آماده سازی: در این مرحله، پوست و ناحیه اطراف زخم توسط متخصص پوست به خوبی تمیز شود. پس از تمیز شدن سطح پوست، لازم است تا پزشک با قلم، زخم‌هایی را که قرار است درمان شوند علامت‌گذاری کند. قسمت بعدی این مرحله، استفاده از بی‌حسی موضعی برای بی‌حس شدن پوست است. متخصص این کار را از این جهت انجام می‌دهد تا فرد دردی را در هنگام عمل احساس نکند. ضمناً در این مرحله، پزشک وسایل لازم خود را برای سابسیژن آماده می‌کند. معمولاً در این بین، وسیله تیز و برنده نیز برای جدا کردن لنگرگاه متصل به بافت اصلی پوست نیز موجود است.
  • مرحله (۲) انتخاب دستگاه سابسیژن: انتخاب دستگاه سابسیژن باید متناسب با پوست هر فرد صورت گیرد. برای این کار لازم است تا متخصص پوست را بررسی کرده و استفاده از دستگاه مناسب را پیشنهاد دهد. در این مرحله معمولاً استفاده از سوزن نوکور یا استفاده از کانولا انتخاب می‌شود. استفاده از سوزن نامناسب می‌تواند موجب رسیدن آسیب جدی به بافت سالم پوست فرد شود.
  • مرحله (3) انجام عمل: در این مرحله ابتدا متخصص سوزن انتخاب‌شده را بطور افقی زیر پوست و درست در زیر محل زخم قرار می‌دهد تا به عمق پوست برسد. سپس به آرامی سوزن را در همان محل جابجا می‌کند تا جدا کردن بافت‌های زخم صورت گیرد و برش در زیر پوست ایجاد شود. با شکسته شدن رشته‌های فیبروتیک، بافت آسیب‌دیده و سالم پوست جدا می‌شوند. با انجام این کار، کلاژن مورد نظر در پوست آزاد می‌شود و به بهبودی وضعیت پوستی فرد کمک شایانی می‌کند.
  • مرحله (4) تمیز کردن جای زخم: پس از تمام شدن کار، لازم است پزشک متخصص با فشار دادن محل زخم، خون باقیمانده و مواد اضافی را از زیر پوست خارج کند. حال لازم است تا این مواد از سطح پوست جمع شوند و جای زخم ایجاد شده تمیز گردد. در صورتی که این عمل به سرعت و دقیق انجام نشود، ممکن است موجب عفونت در سطح پوست فرد شود. همچنین در این مرحله فرد ممکن است به تجویز پزشک، از کرم‌های آنتی بیوتیک استفاده کند تا احتمال عفونت پوستی کاهش یابد.

دستگاه‌های سابسیژن و مقایسه آن‌ها با یکدیگر

با اینکه تحقیقات زیادی بر روی این عمل جراحی سبک صورت نگرفته است، اما تحقیقاتی هستند که نشان می‌دهند این درمان سرپایی و سبک، با جدا کردن لنگرگاه متصل به بافت اصلی پوست می‌تواند در درمان زخم‌های پوستی اثر بسیاری داشته باشد. از بین بردن جای جوش و درمان دائمی اسکار و آکنه، یکی از مهم‌ترین اثرات این روش است.

  • سوزن نوکور: یکی از دستگاه‌های سابسیژن که طرفداران بسیاری دارد، سوزن نوکور است. این دستگاه معمولاً برای زخم‌ها و اسکارهای کوچک و سطحی پوست مناسب است. این ابزار به دلیل تیز و برنده بودن، ممکن است موجب خونریزی و تورم بیشتری پس از تمام شدن درمان شود. 
  • کانولا: ابزار دیگری که برای سابسیژن مورد استفاده قرار می‌گیرد، کانولا است که به اندازه سوزن نوکور تیز نیست. این ابزار به همین دلیل ابزاری مطمئن‌تر تلقی می‌شود و احتمال آسیب‌های ناشی از آن کمتر است. زیرا تیز نبودن آن موجب می‌شود حتی در صورت برخورد به اعصاب زیر پوستی، آسیبی را متوجه آن‌ها نکند و در نتیجه کبودی کمتری را فرد پس از درمان با این دستگاه تجربه خواهد کرد.

مقایسه روش های استفاده از سوزن نوکور و کانولا
استفاده از سوزن نوکور، به دلیل تیز بودن با سرعت بیشتری انجام می‌گیرد. نکته‌ای که سبب می‌شود تا استفاده از کانولا به عنوان دستگاه سابسیژن، زمان بیشتری را به خود اختصاص دهد. همچنین تیز نبودن کانولا، موجب نیاز بیشتری به نیوری فیزیکی می‌شود. البته همانطور که گفته شد، همین امر سبب مطمئن‌تر بودن دستگاه کانولا نیز می‌شود. به هرحال انتخاب نوع دستگاه به پزشک و خود فرد بستگی دارد. 

انواع روش‌های سابسیژن کدامند؟

برای سابسیژن نیز روش‌های متعددی وجود دارد که برای انواع پوست و افراد مختلف می‌تواند متفاوت باشد. با توجه به شرایط فرد و عواملی که پزشک در نظر می‌گیرد، یکی از روش‌های زیر برای انجام انتخاب می‌شود.

  • سابسیژن با تکنیک تزریق خونی (Autologous Blood)همانطور که از نام این تکنیک پیدا است، از تزریق مقداری خون بجای زخم استفاده می‌شود تا مانع از برقراری ارتباط بین بافت آسیب دیده و سالم شود. البته این روش نیز مانند هر روش دیگری، خالی از عیب نیست، چرا که احتمال شکل‌گیری لخته‌های خون در زیر پوست وجود دارد.
  • سابسیژن با پیوند پوست: در این روش که روشی تلفیقی محسوب می‌شود، ابتدا شکافِ ریزی در محل زخم ایجاد می‌شود تا  ارتباط بین بافت سالم و آسیب‌دیده از بین برود. سپس با انجام لیزر CO2 بخشی از پوست ناحیه پشت گوش را به پوست محل زخم پیوند می‌زنند. این روش، روشی بسیار حساس است که می‌تواند موجب التهابات پوستی و زخم‌های بعدی شود.
  • سابسیژن با PRPH3این روش، روشی مشابه تزریق خونی است. با این تفاوت که در این روش از پلاسمای غنی شده از پلاکت خود فرد به زیر پوست تزریق می‌شود. البته عوارض این روش از روش تزریق خون کمتر است زیرا پلاکت غنی شده می‌تواند به رشد و بازسازی پوست کمک شایانی کند.
  • سابسیژن با پر کننده یا فیلر: سابسیژن با پر کننده یا فیلر، روش دیگری است که معمولاً برای درمان زخم‌های بسیار عمیق استفاده می‌شود. البته در این روش ابتدا با سابسیژن لایه آسیب‌دیده از بافت اصلی جدا شده و سپس با پر کننده یا فیلر، زخم مورد نظر پر می‌شود. به این ترتیب زخم‌های عمیق پوستی درمان می‌شوند. این روش عموماً برای زخم‌های آکنه، زخم‌های ناشی از تصادفات و جراحی‌ها و زخم‌های بیماری‌هایی شبیه آبله مرغان استفاده می‌شود.

چرا گاهی اوقات از پرکننده‌های پوستی همراه با سابسیژن استفاده می شود؟

پرکننده‌های پوستی برای اسکارهای آکنه می‌توانند به بهبود اسکارهای چرخشی، اسکارهای آتروفیک و اسکارهای بسته شده کمک کنند. پرکننده طبیعی یک مولکول معمولی است که از معماری پوست پشتیبانی می‌کند و از طریق خاصیت حفظ آب، پوست را هیدراته نگه می‌دارد. ترکیب سابسیژن با فیلرها برای اسکارهای آتروفیک آکنه انتخابی می‌تواند به نتایج طولانی مدت منجر شود. برای جلوگیری از این اتفاق، پرکننده‌ها اغلب بعنوان یک فاصله بین پوست و بافت زخم عمیق‌تر استفاده می‌شوند. فیلر بطور طبیعی در طول زمان توسط بدن جذب می‌شود و در نهایت با کلاژن جایگزین می‌شود و در نتیجه جای زخم بطور دائم از بین می‌رود.

سابسیژن چه مزایایی دارد و برای درمان چه زخم‌هایی ایده‌آل است؟

در این روش مزایای بسیاری وجود دارد که باعث استقبال بسیار از آن شده است. در صورتی که به دنبال استفاده از این روش هستید بدانید که با این روش، احتمالی برای تغییر رنگ رنگدانه‌های پوستی وجود ندارد. همچنین از این روش برای انواع و اقسام مختلفی از زخم‌ها، آکنه و ردهای باقیمانده بر پوست می‌توان استفاده کرد. ضمناً نتیجه این روش خیلی سریع قابل مشاهده است و هزینه آن نسبت به سایر روش‌های درمانی، معقول و مقرون به صرفه می‌باشد. برخی از زخم‌هایی که با سابسیژن قابل درمان و بهبود است بشرح ذیل می‌باشد : 

  • رفع رد زخم سالک 
  • بهبود زخم‌های عمیق 
  • بهبود زخم آبله مرغان 
  • از بین بردن جای جوش 
  • رفع اثر پیوند پوست تورفته 
  • از بین بردن اسکار آکنه و زخم ناشی از آکنه 
  • کمرنگ کردن زخم‌های ناشی از تصادف یا جراحی 

عوارض سابسیژن و جلوگیری از آن

اگرچه سابسیژن یک روش موثر است اما این روش نیز مانند هر عمل دیگری عوارض خاص خود را دارد و برای تمامی افراد کاربرد ندارد. عوارضی که با توجه به سرپایی و سبک بودن این عمل نسبت به دیگر عمل‌ها کمتر و قابل جلوگیری بیشتری است. معمولاً پس از این عمل افراد دچار درد، تورم و کبودی در محل زخم‌های ایجاد شده می‌شوند. به ندرت برخی از افراد نیز ممکن است دچار عوارضی چون عفونت در محل یا اطراف تزریق، تغییر رنگ در پوست، آسیب به اعصاب یا رگ‌های خونی در اطراف محل درمان شوند.

برای بهبود این شرایط و کم شدن عوارض پس از سابسیژن، با استفاده از فشار دست یا گذاشتن یخ روی زخم‌ها می‌توان به کاهش خونریزی در محل زخم و التهاب پوستی کمک شایانی کرد. البته باید به خوبی به یاد داشته باشید که پس از استفاده از سابسیژن و ایجاد برش در زیر پوست، حفاظت از پوست در مقابل اشعه خورشید بسیار لازم و ضروری است. در صورتی که به این نکته بسیار مهم توجه لازم را نداشته باشید، ممکن است دچار عوارض بسیاری شوید.

کاندیدای مناسب و نامناسب سابسیژن چه کسانی هستند؟

سابسیژن نیز مانند هر جراحی سرپای دیگری ممکن است برای برخی افراد مفید و برای برخی ممنوعیت داشته باشد. این روش می‌تواند برای افرادی که ویژگی‌های زیر را دارند بسیار مناسب و اثرگذار باشد : 

  • کسانی که جای جوش‌های عمیقی دارند.
  • کسانی که دارای اسکارهای پوستی هستند.
  • کسانی که خطوط عمیقی روی پوست دارند.

برخی از افرادی که ممکن است با هشدار پیش از استفاده از روش‌های سابسیژن روبه‌رو شوند نیز، عبارتند از :

  •  افرادی که دچار اختلالات انعقاد خون هستند. 
  • افرادی که از رتینوئیدهای خوراکی استفاده می‌کنند 
  • افرادی که از عفونت باکتریایی یا ویروسی فعال رنج می‌برند. 
  • افرادی که دارای آکنه فعال و سابقه اسکار هایپرتروفیک یا کلوئید می‌باشند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

جستجو در سایت

دسته بندی ها

  • شوینده و پاک کننده
  • لباس
درحال بارگذاری ...
بستن
مقایسه